Helsinki Photography Biennial 27.3.–14.5.2014

Blog

Vuonna 2014 suomalaisia valokuvataiteen ystäviä hemmotellaan usealla eri paikkakunnalla

Tänä vuonna suomalaisia valokuvataiteen ystäviä hemmotellaan usealla eri paikkakunnalla. Helsingissä käynnistyy valokuvabiennaali maaliskuussa, syyskuussa ovat vuorossa Tampereella kansainvälinen Backlight’14 -valokuvatapahtuma ja Oulussa pohjoismainen valokuvataidetapahtuma.


Helsinki Photography Biennial
Helsingin valokuvabiennaali käynnistyy 27.3.2014. HPB on joka toinen vuosi järjestettävä tapahtumien sarja, joka esittelee niin suomalaista kuin kansainvälistäkin nykyvalokuvausta. Vuoden 2014 teemana ovat ekologiset kysymykset ja niihin liittyvät syy- ja seuraussuhteet.

HPB on nimittänyt istanbulilaisen kuraattori ja muotoilija Başak Senovan kuratoimaan tapahtumaa. Kuraattori Başak Şenova tutkii tilastotieteestä lainattua ekologisen virhepäätelmän (ecological fallacy) käsitettä, jonka alla hän avaa taiteen avulla ympäristöön liittyvän tiedon harhoja. Myös suomalainen Mustarinda seura on kutsuttu kehittämään HBP14:n teemaa ja rakentamaan luontosuhteemme kehitystä kriittisesti arvioivan osion.

HPB14-tapahtumapaikkoihin lukeutuvat mm. Suomen valokuvataiteen museo, Valokuvagalleria Hippolyte, L3-makasiinirakennus Jätkäsaaressa, Galleria U ja Helsingin yliopiston pääkirjasto (Kaisa-talo), Helsingin päärautatieasema ja Hima & Sali -ravintola.

Lisätietoja: Tiina Salmia, Helsinki Photography Biennial, tiina.salmia@hpb.fi, puh. 045 304 55 40, www.hpb.fi

 

Backlight’14 Photo Festival
Tampereella ja Valkeakoskella järjestetään syyskuussa Backlight-valokuvatapahtuma, johon kuuluu laaja näyttely- ja oheisohjelmisto. Backlight’14 jatkaa festivaalin perinnettä tarkastelemalla yhteiskunnallisia kysymyksiä nykyvalokuvauksen keinoin: teeman ytimessä on ihmisten välinen solidaarisuus, luottamus ja sen puute.

Maaliskuun 15. päivään saakka on käynnissä kansainvälinen, avoin taiteilijahaku, josta valitaan ulkomaisia ja suomalaisia valokuvaajia TR1 Taidehalliin, Voipaalan taidekeskukseen ja tamperelaisiin gallerioihin.
Tampereen taidemuseossa 6. syyskuuta avautuvaan näyttelyyn Backlight on kutsunut osallistumaan viisi Suomessa aiemmin esittämätöntä, Lähi-idästä kotoisin olevaa taiteilijaa.

Valokuvakeskus Nykyajan organisoima kansainvälinen valokuvatapahtuma järjestetään joka kolmas vuosi. Festivaali alkoi vuonna 1987, ja nyt on vuorossa 10. kerta.

Lisätietoja: Valokuvakeskus Nykyaika, Irma Puttonen tai Tuula Alajoki: etunimi.sukunimi@backlight.fi, puh. 040 756 9796, www.backlight.fi, www.valokuvakeskusnykyaika.fi

 

Week 37 – Nordic Photography Event
Oulussa 12-14. syyskuuta 2014 ensimmäistä kertaa järjestettävä pohjoismainen valokuvataidetapahtuma WEEK 37 – Nordic Photography Event sisältää valokuvataidenäyttelyn, jossa suomalaiselle yleisölle esitellään pohjoismaisia valokuvataiteilijoita Norjasta, Ruotsista, Tanskasta ja Suomesta. Näyttelyteema keskittyy pohjoisen ympäristön ja kulttuurin monimuotoisuuteen. Tapahtuman yhteydessä järjestetään seminaari sekä erilaisia valokuva-alan toimijoiden, taiteilijoiden, kuraattorien, kriitikkojen ja alan lehdistön välisiä tapaamisia sekä yleisötilaisuuksia.

Tapahtuman taustalla on vuonna 2011 perustettu Nordic Photography Network, jonka jäseniä ovat Förbundet Frie Fotografer ja Fotogalleriet Norjasta, Centrum för Fotografi Ruotsista, Galleri Image ja Fotografisk Center Tanskasta ja Pohjoinen valokuvakeskus ry Suomesta. Tapahtumaa tukee Pohjoismainen kulttuurirahasto.

Lisätietoja: Pohjoinen valokuvakeskus ry, Alla Räisänen, alla@photonorth.fi, puh. 040 72 72 135, www.photonorth.fi