Helsinki Photography Biennial 27.3.–14.5.2014

Blog

Tamas Dezso – Here, Anywhere

Kaksikymmentä vuotta sitten unkarilaiset näkivät poliittisen siirtymävaiheen myötä maansa muuttuvan radikaalisti. Myös kaupunkikuva alkoi muuttua. Osaan kaduista, kortteleista ja asuinalueista uudistukset eivät kuitenkaan ole vielä ulottuneet. Näissä paikoissa on aikakapselimaisesti säilynyt siivuja Unkarin lähihistoriasta.

Lapsena neuvostovallan vaikutuksen jokapäiväiseen elämään kokenut Tamás Dezso tallentaa Unkarin piiloon jäävää todellisuutta, jota hän pitää olennaisena kotimaansa nykytilanteen ymmärtämisen kannalta. Dezson valokuvasarja “Here, Anywhere” (2009-) tutkii kommunismin jälkeisen maan unohdettuja, entisestä ajasta muistuttavia paikkoja. Menneisyyden itä-Eurooppaa henkivät rakennukset ja maisemat ovat vielä ulkoisesti olemassa, kunnes luonto tai seuraavat sukupolvet hiljalleen valtaavat tilan takaisin.

Tamás Dezso (s. 1978) on unkarilainen valokuvataiteilija. Dezson dokumentaariset valokuvasarjat ovat pitkäaikaisia projekteja, joiden aiheet käsittelevät yhteiskunnan marginaalialueita Unkarissa, Romaniassa ja muualla itä-Euroopassa. Dezson kuvia on nähty sen lisäksi lukuisissa laatujulkaisuissa ympäri maailman, mm. TIME-lehdessä, The New York Timesissa, National Geographicissa ja Le Monde Magazinessa.

Valokuvia Deszon “Here, Anywhere” –sarjasta on nähtävillä Helsinki Photography Biennialin ajan Unkarin kulttuuri- ja tiedekeskuksen Galleria U:ssa, osoitteessa Kaisaniemenkatu 10.

Teksti: Maija Vikman

Tamas Dezso: Here, Anywhere