Helsinki Photography Biennial 27.3.–14.5.2014

Blog

Serkan Taycans Tumulus på Finlands fotografiska museum

Urbaniseringen har förändrat Istanbul de senaste årtiondena. Den Istanbulbaserade konstnären Serkan Taycan, som studerar vid Sabanci-univeristet i Turkiet och vid Aalto-universitetet i Finland, har följt utvecklingen på nära håll. För Taycan räcker det inte att bara registerar förändringen, utan i sitt arbete söker han upp och undersöker dess olika lager.

På Helsinki Photography Biennials Ecological Fallacy-utställning i Finlands fotografiska museum presenteras två av hans äldre projekt Shell (2012–2013) ja Between Two Seas (2013) tillsammans med Tumulus (2012-2014). Projekten kopplar ihop de olika förändringarna som pågår i Istanbul.

Istanbul är en stad med en lång och rik historia. Staden har lyckats förnya sig gång på gång och har överlevt flera krig, religiösa motsättningar, jordbävningar, eldsvådor och okontrollerbar urbanisering. På senare tid har Taycan lagt märke till en ny sorts förändringar i sin hemstad, förändringar som beror på girighet och korruption.

Taycans installation samlar bevis för förintelsen av Istanbul. Där finns landskapsbilder, bilder av bostadskomplex och byggarbetsplatser. Bilderna leder betraktaren på en avslöjande promenad från Svartahavet till Marmarahavet.

tumulus