Helsinki Photography Biennial 27.3.–14.5.2014

Blog

Serkan Taycanin Tumulus Suomen valokuvataiteen museolla

Istanbul on muuttunut viime vuosikymmeninä suuresti kaupungillistumisen seurauksena. Istanbulista kotoisin oleva taiteilija Serkan Taycan, joka opiskelee Turkissa Sabancın yliopistossa ja Suomessa Aalto-yliopistossa, on tarkastellut muutoksia läheltä. Taycan ei tyydy ainoastaan tallentamaan muutosta, vaan hän myös etsii ja tutkii töissään sen eri kerroksia.

Helsinki Photography Biennialin Ecological Fallacy -näyttelyssä Suomen valokuvataiteen museossa on esillä tänä keväänä kaksi hänen vanhempaa projektiaan Shell (2012–2013) ja Between Two Seas (2013) yhdistävä Tumulus (2012-2014). Projekteja yhdistää Istanbulissa käynnissä oleva ympäristön muutos.

Istanbul on kaupunki, jolla on pitkä ja mahtava historia. Se on onnistunut uudistumaan kerta toisensa jälkeen ja selviämään lukuisista sodista, uskonnollisista kiistoista, maanjäristyksistä, tulipaloista ja kontrolloimattomasta kaupungillistumisesta. Viime aikoina Taycan sanoo kuitenkin todistaneensa kotikaupungissaan uudenlaisia, ahneuden ja korruption sanelemia muutoksia.

Taycanin installaatio kerää todisteita Istanbulin turmiosta. Siinä on mukana maisemavalokuvia sekä kuvia asutuskomplekseista ja rakennustyömailta. Kuvat johdattavat katsojan paljastavalle kävelylle Mustaltamereltä Marmaranmerelle.

Teksti Anastasia Gavrilova-Hamel

 

tumulus

Serkan Taycan, Tumulus, Copyright © Serkan Taycan