Helsinki Photography Biennial 27.3.–14.5.2014

Blog

Mary McIntyre – Ei vain pintaa

Mary McIntyre, The Construction of a Utopian Model, 2000

Mary McIntyre, The Construction of a Utopian Model, 2000

Pohjoisirlantilaisen Mary McIntyren töissä yhdistyy synkkyys ja syvällisyys. McIntyre valokuvaa maisemia ja sisätiloja tiettyyn aikaan päivästä, tietynlaisissa sääolosuhteissa saadakseen aikaan halutun tunnelman.  Taiteilija mystifioi ja toisaalta rekonstruoi kuvatut, näennäisesti hylätyt kohteet lisäämällä niihin maisemamaalaukselle ominaisia tunnuspiirteitä. Valokuvataiteen museossa esillä olevassa installaatiossa ”The Construction of a Utopian Model” McIntyre lähestyy maisemaa ironisesti ja kriittisesti.  Pääpaino on valokuvatun ja tilaan rakennetun kohteen katsomisessa.

Valokuvasi ovat ennemminkin tilan muotokuvia kuin perinteisiä maisema- tai sisätilakuvia. Miten toimit kun löydät paikan, jonka haluat valokuvata?

– Valokuvausprosessi on hyvin intuitiivinen. En koskaan tarkoituksella etsi kohteitani, ennemminkin löydän ne. Näin tapahtuu, kun päädyn paikkaan tai tilaan, joka resonoi. Tämä ei tarkoita, että ”löytäminen” tapahtuisi välittömästi. Kohde avautuu usein ajan myötä, kuljettuani ohi useita kertoja. Ajan kuluessa paikka resonoi yhä voimakkaammin kunnes koen, että minun on kuvattava se. Kuvaamisesta tulee  dokumentointia. Mutta kohteen tallentamisessa on harvoin kyse itse paikasta tai siinä olevista objekteista. Minulle valokuvaus on yhtä lailla niin tunnelman kuin kaiken kohteessa fyysesti olevan tallentamista.

Valokuviesi sisällyttäminen osaksi installaatiota on olennainen osa työskentelytapaasi ja se tarjoaa katsojalle uudenlaisen ymmärtämistavan. Käsitteletkö galleriatilaa ikään kuin omana maisemanasi?

– Taustani taiteilijana alkoi alun perin kuvanveistosta, joten ymmärsin jo hyvin aikaisin, minkä roolin mittakaava ja tilaan liittyvät tekijät voisivat saada töissäni. Tämä kenties johti siihen, että kiinnostuin ennemmän valokuvan objektinomaisesta luonteesta kuin kuvan katsomisesta pelkkänä tasaisena pintana. Installaatiossa objektin tutkiminen on mahdollista. Installaatio myös mahdollistaa yleisön ja valokuvan välisen suhteen luomalla tilanteen, jossa katsojan on otettava suurempi rooli teoksen katsomiseksi. Installaatio luo valokuvien katsomiseen teatterimaista, valokuvistani kumpuavaa tunnelmaa. Tämä on aina ollut olennainen osa työtäni.  Galleria, jossa työni ovat esillä, ei ole minulle koskaan geneerinen, neutraali tila. Istallaationi on aina suunniteltu erikseen jokaista galleriatilaa varten.

Teksti:   Maria Paloma Velazquez

The Construction of a Utopian Model -installaatio nähtävissä  Valokuvataiteen museossa 27. 7.2014 asti.