Helsinki Photography Biennial 27.3.–14.5.2014

Blog

Ilkka Halso – Kaunis ja pelottava Naturale

Ilkka Halso on Orimattilassa asuva valokuvaaja, joka tutkii ihmisyyden ja luonnon monimutkaista suhdetta valokuvauksen ja digitaalisen taiteen kautta. Hän tuo yhteen arkkitehtuurin, maiseman ja teknologian näissä hypermoderneissa visioissaan, joissa luonto on asetettu rakennustelineille näytille. Hänen ainutlaatuinen kuvastonsa yhdistää todellisuutta ja mielikuvitusta.

Ilkka Halson ajankohtainen, Helsinki Photography Biennialiin osallistuva sarja Naturale on esillä Suomen valokuvataiteen museossa aina 27. heinäkuuta saakka. Nämä suuret valokuvat ovat steriilejä ja vetoavat katsojaan visuaalisella kauneudellaan samalla kun ne käsittelevät ihmiskunnan ympäristölle aiheuttamia järkyttäviä ongelmia.

Tuotantosi kuvaa kaunista, mutta pelottavaa dystopiaa, jossa ihmiskunta tuhoaa luontoa. Mitä ennustat ekosysteemille tapahtuvan, jos mikään toiminnassamme ei muutu?

Huolimatta huolellisesta kuvan rakentamisesta ja aikaavievästä todellisuuden tavoittelusta näen työni ennemmin modernin ihmisen luontosuhteen metaforisena liioitteluna. Minulla ei ole vahvaa näkemystä siitä, mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Uskon, että luonto jakautuu yhä enemmän eräänlaisiin museoituihin luontoreservaatteihin, jotka viihdyttävät turisteja ja toisaalta yksipuolisen viljelyn alueisiin, joilla tuotetaan puutavaran tapaisia tuotteita. Prosessi on hidas, mutta vähitellen niin sanottuvilli luonto vähenee asutettujen alueiden lähettyviltä.

Näyttelyssä esillä olevan sarjasi “Naturale” kuvat ovat tarkasti rakennettuja. Voisitko avata hieman tekoprosessia, kuinka kuvat saavat alkunsa?

Naturale-kuvat ovat yhdistelmiä monista pienistä osasista. Yleensä etualalla on oikea valokuvattu osa. Luonnon suhteen olen yrittänyt jäljitellä sisätilojen keinovalaistusta. Taka-ala ja tavaratalokonstruktiot on luoto 3D-mallinnusohjelman avulla. Suuri osa luonnosta on tehty alusta asti tietokoneella. Viimeistelen työt Photoshopilla tehdäkseni siirtymän valokuvista keinotekoisesti luotuun luontoon saumattomaksi.

Teksti: Maria Paloma Velazquez

Ilkka Halso, Main Corridor-North, 2013

Ilkka Halso, Main Corridor-North, 2013