Helsinki Photography Biennial 27.3.–14.5.2014

Historia

Helsinki Photography Biennialin juuret ulottuvat 1980-luvulle, jolloin tapahtuma tunnettiin nimellä Valokuvataide – Arkitaide. Vuodesta 2000 vuoteen 2009 sen nimi oli Helsinki Photography Festival. Valokuvataiteilijoiden Liitto on järjestänyt tapahtumaa noin joka kolmas vuosi limittäin Suomalaisen valokuvataiteen kolmivuotisnäyttelyn kanssa. Vuonna 2012 nämä tapahtumat yhdistyivät parillisten vuosien huhtikuussa järjestettäväksi laajamittaiseksi kaupunkitapahtumaksi ja nimettiin uudelleen Helsinki Photography Biennialiksi.

Ensimmäiset Valokuvataide – Arkitaide tapahtumat 1980-luvun alussa olivat silloisen Valokuvataiteen Seuran aktiivien vapaaehtoistyön luomuksia, joita järjestettiin kolmen – neljän vuoden välein kaikkiaan yhdeksän kertaa. Päämääränä oli Suomessa siihen aikaan melko marginaalisen valokuvataiteen tunnetuksi tekeminen suurelle yleisölle. 1990-luvun alusta festivaalia on järjestänyt Valokuvataiteilijoiden Liitto. Samaan aikaan tapahtumat suunnattiin jo selkeämmin valokuvataiteen problematiikasta kiinnostuneille erityisille kohderyhmille: Valokuvaus ja valta (1993) ja Saksalaisia teemoja (1996).

Ensimmäinen Helsinki Photography Festival -nimellä järjestetty Joitakin osia maailmasta vuonna 2000 oli laajin ja kansainvälisin Suomessa koskaan järjestetty nykyvalokuvauksen näyttelykokonaisuus ja tapahtuma. Seuraava festivaali to be continued… / jatkuu… (2005) esitteli brittiläisen ja suomalaisen nykytaiteen kärkeä valokuvan ja liikkuvan kuvan osalta Mika Elon and Brett Rogersin kuratoimana. Vuonna 2009 festivaali järjestettiin yhteistyössä Helsingin kaupungin taidemuseon ja Suomen valokuvataiteen museon kanssa. Aletheia pureutui valokuvan totuus-käsitteeseen kuraattoreinaan Jan-Erik Lundström ja Elina Heikka. HPB12 oli ensimmäinen biennaalina järjestetty tapahtuma. Keväällä 2012 keskiössä oli kaupunki ja urbaanisuus ja biennaalin päänäyttelyt kuratoi kuusihenkinen työryhmä, johon kuului sekä valokuvataiteilijoita että tutkija Helsingin kaupunginmuseosta. HPB12:en sisältyi myös laaja kattaus muita näyttelyitä ja tapahtumia pääkaupunkiseudulla.

 

Emily-Jane Major, Marie Claire R.I.P. (2004-2006) / HPF09