Helsinki Photography Biennial 27.3.–14.5.2014

Blog

Esittelyssä HPB14-taiteilija Guy Ben-Ner

Isä tiskaa näkymättömiä lautasia. Kirjahylly on täynnä yhtä kirjaa. Taustalla kuulutetaan auton rekisterinumeroa. Kaikkialla roikkuu hintalappuja.

Helsinki Photography Biennialin osana Suomen valokuvataiteen museossa nähdään Guy Ben-Nerin teos Stealing Beauty (2008). Se on kuvattu guerilla-tyyliin useiden Ikea-liikkeiden huonekalunäyttelyissä, jotka videolla toimivat Ben-Nerin perheen kotina. Siellä he esittävät käyvänsä suihkussa, katsovansa televisiota, käyvänsä nukkumaan näytesänkyihin ja sammuttavansa lukuvalot. Toisinaan ohikulkevat shoppailijat päätyvät keskelle perheen päivittäisiä rutiineja, osalliksi performanssiin.

Teos on kuin perhekomediasarjan tai mainoksen parodia. Se leikittelee hauskuuden ja vakavien teemojen yhdistelyllä, ja kritisoi siten muun muassa kuluttamista ja ydinperheinstituutiota. Lasten isälleen esittämät kysymykset omistamisesta ja omaisuudesta luovat analogioita globaaliin maailmaan ja talouteen, ja lopulta isän antamat elämänopit yksityisomistamisesta, etiikasta, perheestä ja rakkaudesta johtavatkin lasten kapinalliseen manifestiin.

Guy Ben-Ner (1969) on israelilainen taiteilija. Hän asuu ja työskentelee Tel-Avivissa, Berliinissä ja New Yorkissa. Viimeisimpinä töinään Ben-Ner on kuvannut parodisia videoteoksia, joissa hän ja hänen perheenjäsenensä esiintyvät.

Teksti: Leena Kuusisto

Guy Ben-Ner, Stealing Beauty, 2007

Guy Ben-Ner, Stealing Beauty, 2007