Helsinki Photography Biennial 27.3.–14.5.2014

Blog

Esittelyssä HPB14-taiteilija Ali Cherri

Helsinki Photography Biennialilla on ilo esitellä Ali Cherri, Beirutissa syntynyt kuvataiteilija ja muotoilija, joka työskentelee yleensä videon, installaation, performanssin, printin ja multimedian parissa. Taiteilija viettää suurimman osan ajastaan Pariisissa ja Beirutissa, mutta tammikuussa hän saapui Suomeen perehtyäkseen Suomen valokuvataiteen museon arkistoihin. Tapasimme Alin jutellaksemme hänen vastakäynnistyneestä projektistaan, joka tulee esille museoon HPB14-tapahtuman yhteydessä.

Ali kertoi olleensa kiinnostunut hyödyntämään työssään valokuvasarjaa, joka olisi luotu jotain tiettyä kaupallista tai poliittista tarkoitusperää silmälläpitäen. Tavatessamme Alin hän oli työskennellyt arkistossa jo muutaman päivän, ja oli siten valmis paljastamaan käyttävänsä projektissaan hyödyksi ainakin I. K. Inhan (1865-1930) Pariisin vuoden 1900 maailmannäyttelyä varten ottamaa lehmäkuvien sarjaa.

Taiteilijan ajatus on käyttää kuvasarjoja työssään heijastamalla ne kuvaesitykseksi, ja lisätä mukaan tekstiä. Rytmikäs kuvaesitys toimii ikäänkuin metronomina Alin luomalle tarinalle. Hän sanookin usein tähtäävänsä tekstin ja kuvan välisen suhteen luoman uuden merkityksen paljastamiseen.

Yhteiskunnalliset ja poliittiset kysymykset ovat usein tärkeitä Alin työskentelyssä. Tällä hetkellä hän on erityisen kiinnostunut sosiaalisen median jakokanavien ja institutionaalisten arkistojen suhteesta. Taiteilija kertoi, ettei ole vielä varma arkistotyönsä lopputuloksesta, mutta on melko varma, että se tulee käsittelemään hänelle tuttuja aihepiirejä.

Teksti Anastasia Gavrilova-Hamel