Helsinki Photography Biennial 27.3.–14.5.2014

Blog

Braco Dimitrijević – Louvren ja eläintarhan välissä

“If one looks from the Moon
There is no distance between
The Louvre and the Zoo”

Braco Dimitrijevic, Memories of Childhood, 1983

Braco Dimitrijevic, Memories of Childhood, 1983

Olen tullut Helsinki-Vantaan lentokentälle vastaan Pariisista saapuvaa Braco Dimitrijevićiä ja löydänkin pian tämän vanhemman herrasmiehen, josta saa välittömästi sivistyneen ja itsevarman vaikutelman. Hän on puhelias ja ystävällinen ja pian keskustelemmekin innolla paikoista, joissa olemme asuneet ja kuinka vielä kerran haluaisimme kävellä noilla tutuilla kaduilla. Taksi saapuu Valokuvagalleria Hippolyteen Helsingin Yrjönkadulle ja astumme suoraan hänen Helsinki Photography Biennialin osana toimivan näyttelynsä avajaisiin.

Braco Dimitrijević syntyi Sarajevossa vuonna 1948. Ennen taideopintoja hän opiskeli fysiikkaa ja matematiikkaa. Dimitrijević valmistui taiteen maisteriksi Academy of Fine Arts -koulusta Zagrebista ja jatkoi opintojaan tunnetussa St Martin School of Artissa. Hänen töitään on ollut esillä maailman tunnetuimmissa museoissa, mm. Tate Galleryssä Lontoossa, MOMAssa New Yorkissa, Louvressa Pariisissa ja nyt meillä on ilo tutustua Dimitrijevićin töihin Helsingissä.

Ihmelapseksikin luonnehdittu Braco Dimitrijević oppi ensimmäiset siveltimenvetonsa isänsä studiossa ja järjesti ensimmäisen näyttelynsä 10-vuotiaana. Hänen kansainvälinen läpimurtonsa tapahtui Lontoossa, jossa hän esitteli nykyään hyvin kuuluisan Casual Passer-By -sarjansa. Omien sanojensa mukaan häntä kiinnostaa analysoida ihmisten käyttäytymistä. Kirjassaan Between the Louvre and the Zoo (Umberto Allemandi, 2012) hän huomauttaa käsittelevänsä eläimiä teoksissaan oppiakseen ihmisistä. Kun sanomme hyvästit Suomen valokuvataiteen museolla hän toteaa, että tapaamme varmasti vielä. Toivon, että niin käy – oli kunnia tavata Braco Dimitrijević.

Teksti: Karin Toyoda