Helsinki Photography Biennial 27.3.–14.5.2014

Blog

Basak Senova nimitetty HPB14:n kuraattoriksi ja Mustarinda ry kutsuttu kehittämään teemaa

Helsinki Photography Biennial, Helsingin valokuvabiennaali, on nimittänyt istanbulilaisen kuraattorin ja muotoilijan Basak Senovan kuratoimaan HPB14:ää, joka järjestetään 27.3.–4.5.2014. Senovan lisäksi HPB14 on kutsunut Mustarinda ry:n kehittämään tapahtuman teemaa, joka tällä kertaa tutkii syy- ja seuraussuhteita ekologisia kysymyksiä painottaen.

Helsinki Photography Biennial on Valokuvataiteilijoiden Liiton parillisten vuosien keväällä järjestämä sarja tapahtumia, joka esittelee niin suomalaista kuin kansainvälistäkin valokuvataidetta. HPB14 on Valokuvataiteilijoiden Liiton / Valokuvagalleria Hippolyten yhteistyössä Suomen valokuvataiteen museon kanssa tuottama tapahtuma.

Tapahtuman alustava ohjelma, tapahtumapaikat ja osallistuvien taiteilijoiden nimet julkaistaan HPB:n internetsivuilla joulukuussa 2013.

Basak Senova

BASAK SENOVA (Istanbul) on toiminut laaja-alaisesti nykytaiteen kentällä vuodesta 1995. Hän on kirjoittanut niin  taiteesta, teknologiasta kuin mediastakin useissa eri julkaisuissa (ibraaz.org, NOMAD, art-ist 6 ja Kontrol Online Magazine), toiminut kuraattorina eri näyttelyille (mm. Turkin paviljonki 53. Venetsian biennaalissa, 2009)  sekä ollut mukana käynnistämässä ja kehittämässä lukuisia hankkeita niin Turkissa kuin muuallakin maailmassa. Vuosina 2006-2011 Senova oli avustava professori viestinnän laitoksella Kadir Hasin yliopistossa Istanbulissa ja tällä toimii hetkellä opettajana Istanbulin Koç Universityssa.

HPB14:ssa Senova tutkii tilastotieteestä lainattua ekologisen virhepäätelmän (ecological fallacy) käsitettä. Käsitteen alla Senova avaa taiteen avulla ympäristöön liittyvän tiedon harhoja. Koko prosessin aikana arkistot ovat keskeinen väline ja HPB14 vaaliikin valokuvapohjaisten arkistojen ja ympäristöä koskevan tiedon suhdetta. Basak Senova on kutsunut myös Branko Franceschin (Zagreb) kuratoimaan kanssaan yhden biennaalin osion.

Mustarinda_Talo
MUSTARINDA-SEURA käynnistää neljä taiteellista tutkimusprosessia, joissa arvioidaan luontokuvamme ja -suhteemme kehitystä erityisesti arkistojen, arkkitehtuurin, metsän ja energian näkökulmista ja joiden tulokset esitetään osana HPB14:ää. Prosesseihin sisältyy työpajoja, jotka pidetään Mustarinda-talolla Hyrynsalmella, Paljakan ikimetsien siimeksessä. Työpajoissa teoreettiseen työskentelyyn yhdistyy kehollinen kokemus.

Mustarinda on vuonna 2009 perustettu voittoa tavoittelematon yhdistys, jonka tehtävänä on edistää ekologista ja kulttuurista monimuotoisuutta. Mustarinda tutkii yhteiskunnan kulttuurisia ja sosio-ekonomisia rakenteita, joita ekologisen kriisin eri ilmentymät laajalti määrittävät. Jo ensimmäisten toimintavuosien aikana satoja taiteen ja tutkimuksen ammattilaisia on osallistunut Mustarindan residenssiohjelmaan, näyttelyihin ja muihin moninaisiin tapahtumiin.